Předplatit časopis Finmag

Optimismus je pryč, inflace skokově narostla. Je snad důvod k panice?

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
13. 5. 2024
aktuality

Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,7 %, meziročně pak o 2,9 % a přiblížily se tak horní hranici tolerančního pásma. Inflaci nahoru tlačily hlavně ceny potravin, alkoholických nápojů a pohonných hmot. Ekonomové upozorňují na pokračující inflační tlaky, návratu k vysoké inflaci z posledních dvou let se ale neobávají.

Meziměsíčně nejvýrazněji zdražily kategorie alkoholických nápojů a tabáku, potravin a nealkoholických nápojů a bytového vybavení a zařízení pro domácnost. Zlevňovaly naopak rekreace a kultura, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziročně rostly ceny nejvíce u stravování a ubytování, alkoholických nápojů a tabáku a vzdělávání, ceny potravin naopak v tomto případě mírně poklesly.

V meziročním srovnání stoupla inflace o 0,9 procenta. Nadále se tak drží v tolerančním pásmu, nicméně už atakuje jeho horní hranici tří procent.

„Zvýšení meziroční inflace až na hodnotu 2,9 % může působit dramaticky, nelze ji ale interpretovat jako zmrtvýchvstání inflační příšery,“ komentuje nejnovější data Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus. „Částečně to způsobil efekt srovnávací základny, kdy před rokem v dubnu ceny nezvykle poklesly. Zároveň došlo k přerušení předchozího trendu meziměsíčního zlevňování potravin, což ovšem bylo spíše otázkou času.“

Také podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka není důvod propadat panice: „Nejde o nic nečekaného. Loni v dubnu výrazně klesly ceny potravin a opakování tohoto dezinflačního impulzu se letos nedalo očekávat.“

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda ovšem upozorňuje, že tempo růstu inflace překonává odhady České národní banky (ČNB) i dalších analytiků. „O tom, že dubnová inflace svojí výší trh zaskočila, svědčí citelné posilování koruny, k němuž bezprostředně po zveřejnění údaje dochází,“ říká s tím, že koruna zpevňuje až k úrovni 24,80 Kč za euro a je tak nejsilnější od začátku února.

Podle ekonomů bude rozkolísaná inflace panovat po celý letošní rok. „Za celý letošní rok je třeba počítat s inflací čítající 2,7 procenta, protože inflační tlaky v tuzemské ekonomice opět sílí a ČNB může mít problém inflaci udržet v tolerančním pásmu, tedy na úrovni tříprocentní a nižší,“ odhaduje Kovanda.

Podle Hradila bude mít kolísající inflace vliv i na rozhodování Bankovní rady ČNB ohledně úrokových sazeb: „S velkou pravděpodobností dojde ke zpomalení tempa uvolňování měnové politiky, které nyní přejde z předchozích 50- na 25bodové kroky.“

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityceny pohonných hmotČeský statistický úřadekonomikainflacemakroekonomikapohonné hmotypotravinystatistika

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo